Medewerkers in een forensische setting krijgen, meer nog dan in andere GGZ-instellingen, te maken met ontwrichtend en agressief gedrag van patiënten. Fivoor hecht er grote waarde aan dat onze collega's veilig kunnen werken, getraind worden om agressief gedrag te voorkomen en weten hoe ze adequaat kunnen handelen als een patiënt agressief is. Binnen de FPC is het veiligheidsdenken (de forensische scherpte) zeer belangrijk.
Veiligheid van medewerkers
FPC de Kijvelanden heeft een introductiedocument ‘veilig werken’ en de Fivoor-brede richtlijn ‘agressie en veiligheid op de werkvloer’. Deze documenten beschrijven in hoofdlijnen hoe agressief gedrag kan worden voorkomen, hoe er voorbereid kan worden op agressief gedrag en hoe er gehandeld moet worden tijdens en na een agressie-incident. We maken onderscheid tussen relationele veiligheid en materiele beveiliging. Daarnaast vinden wij het ook belangrijk dat je als bezoeker, student/stagiaire of uitzendkracht veilig kunt werken en op bezoek kunt komen. Daar hebben we ook richtlijnen voor opgesteld.
Vanuit de ambitie om goede zorg te leveren is het heel belangrijk om zorgvuldig en lerend om te gaan met incidenten, bijna-incidenten en onveilige situaties. Daarom meld je alle incidenten en bijna incidenten via het VIM (Veilig Incident Melden)-systeem van iProva. Hiervoor is een werkinstructie beschikbaar.
Het melden van (bijna) incidenten heeft twee doelen: het leren van (bijna) incidenten en het structureren van nazorg aan betrokkenen. Alle meldingen worden individueel opgevolgd, binnen het team in werkoverleg besproken en meegenomen in een analyse van alle VIM-meldingen die in het domein tbs en binnen Fivoor gedaan zijn. Meer informatie hierover vind je terug in het document Veilig Incidenten Melden, dat beschrijft wat er precies met deze meldingen gebeurt.
Relationele veiligheid
Bij relationele veiligheid gaat het erom dat de professionele relatie tussen de patiënt en jou als medewerker zodanig is dat hij de patiënt vrijuit durft te spreken over gevoelens en drijfveren. Dit kan alleen binnen een veilig werk- en leefklimaat. Bij het vormgeven van relationele veiligheid zijn het behandelteam, de patiënten op de afdeling, de fysieke omgeving en belevingswereld van de patiënt en het netwerk van de patiënt buiten de kliniek belangrijk. Hieronder lees je meer over deze vier gebieden.
Materiele beveiliging
Naast de hierboven beschreven relationele veiligheid, is er binnen de kliniek technologische en materiële beveiliging. Denk bijvoorbeeld aan een sleutel en keycard die je nodig hebt om je door de kliniek te verplaatsen. Of het alarmmeldingssysteem (de bodyguard), cameratoezicht en diverse vaste melders in het gebouw. Bij de toegang van de kliniek vindt een 100% controle plaats. Medewerkers, patiënten en bezoekers worden volledig gecontroleerd en krijgen alleen toegang tot de kliniek als de metaaldetectiepoort geen signaal afgeeft. In sommige gevallen mag iemand ondanks een signaal toch naar binnen, bijvoorbeeld na fouillering. Meer informatie hierover vind je in het toegangs- en uitgangsbeleid FPC de Kijvelanden. Soms worden bij de toegangscontrole honden ingezet als extra controlemiddel op verboden middelen (zoals drugs). Hiermee bieden we patiënten en medewerkers een omgeving waarin zij fysiek veilig kunnen wonen, werken en verblijven.
Om samenhang en duidelijkheid te creëren op het gebied van veiligheid heeft de Kijvelanden een integraal veiligheidsmanagement systeem waarin de volgende onderdelen terugkomen:
- Beleid, organisatie en cultuur, continu verbeteren en patiëntenparticipatie;
- Veilig Incidenten Melden (VIM);
- Calamiteitenplan voor de locaties in Poortugaal, de Blink en F-RIBW;
- Ontruimingsplan en calamiteitentelefoonlijst;
- Prospectieve risico-inventarisatie (PRI) in de vorm van: RI&A (inclusief zorgondersteuning) en risicomatrix blootstelling aan agressie en geweld op afdelingsniveau.
Medewerkers van Fivoor vinden hieronder een selectie van belangrijke documenten over veilig werken in de tbs. Het volledige overzicht is te vinden op intranet.