Als je bij ons komt werken zijn er bepaalde taken die je gelijk kan uitvoeren. Voor sommige interventies heb je extra scholing nodig en er is scholing verplicht gesteld vanuit wet- en regelgeving, Fivoor en/of inspecties. Lees op deze pagina meer over leren en ontwikkelen binnen Fivoor.
Forensische scherpte
Binnen Fivoor Ambulant is het van belang om als behandelaar te beschikken over de vaardigheid “forensische scherpte” en om deze vaardigheid te kunnen leren en ontwikkelen. Forensische scherpte is immers niet aangeboren. Door de vaardigheid te leren en verder te vergroten, kun je je ontwikkelen van beginnende behandelaar in het ambulante forensische veld tot een specialist in forensische scherpte. Forensische scherpte is niet alleen iets van de individuele behandelaar, behandelaars kunnen elkaar hierin ook versterken. Daarmee kun je forensische scherpte als team ontwikkelen, waarbij je elkaar aanvult, ondersteunt en bevraagt. Naast de scholing in forensische scherpte is er scholing in verschillende (basis)vaardigheden voor jou als ambulante behandelaar.
Fivoor Ambulant heeft samen met de TU Delft een interactieve training in de vorm van een spel ontwikkeld om de behandelaren van Fivoor Ambulant te stimuleren om forensisch scherper te worden. Het spel heet Rotbeesten?!.
Opleidingsplan Ambulant
Dit wordt beschreven in een ‘Opleidingsplan Ambulant’. Het opleidingsplan van Fivoor Ambulant is een doorvertaling van:
Voor het toekennen van opleidingen wordt voor medewerkers het document Opleidingsfaciliteiten gehanteerd. Bovenstaande documenten zijn voor Fivoor medewerkers binnen het netwerk van Fivoor te openen.
Fivoor heeft een online leerplatform. Hierin worden allerlei (geaccrediteerde) E-learning modules aangeboden van de GGZ Ecademy (zorginhoudelijk) en modules van Good Habitz (persoonlijke ontwikkeling). Deze kan je kosteloos volgen. Als je in dienst bent bij Fivoor: klik hier om in te loggen.
Daarnaast mogen alle medewerkers van Fivoor gebruikmaken van de bibliotheek van de Parnassia Groep.
In de begroting is rekening gehouden met 50 uur opleidingsactiviteiten per FTE per jaar. Er is 3,2% van de bruto loonsom gereserveerd voor de ontwikkeling per medewerker. De besteding van dit budget wordt bepaald door de directie van het domein.
Opleidingsaanbod
Binnen Fivoor hebben we een ruim aanbod aan scholing. Al ons aanbod kan je vinden binnen het leerplatform. Dit kan je vinden door op ons intranet op het kopje leren en ontwikkelen te drukken en dan in te loggen op het leerplatform. Daar kom je binnen op je persoonlijke pagina waar de eventuele verplichte onderdelen al zijn toegevoegd. Heb je iets al elders behaald, dan kan je het certificaat uploaden en hoef je het niet nogmaals te doen. Stem hierover af met je leidinggevende. Kijk gerust eens rond op het platform. Je kan gebruik maken van onze bibliotheek voor het aanvragen van vakbladen en artikelen of hulp bij een literatuur onderzoek. Neem ook daar gerust een kijkje.
Forensisch Vakmanschap
Forensisch Vakmanschap is de optelsom van kennis, vaardigheden en gedrag waardoor jij als forensisch zorgprofessional hoogwaardige begeleiding en behandeling kan bieden aan patiënten. Je maakt continu keuzes en afwegingen met aandacht voor de belangen en ontwikkeling van de patiënt en de veiligheid voor alle betrokkenen. Jij ontwikkelt je doorlopend en voert hierin zelf de regie. De tools van Forensisch vakmanschap helpen je hierbij.
Drie tools geven invulling aan Forensisch Vakmanschap:
Klik op een van de tools voor meer informatie of kijk op ForensischVakmanschap.nl.