Vitaliteit
Terug naar het overzicht

Vitaliteit

Gelezen
Copy triangle

Werken bij Fivoor is topsport en daarom is het belangrijk dat onze collega's in topvorm zijn. Als organisatie vinden we het belangrijk dat je als medewerker goed in je vel zit en vitaal bent. En dat je een goede balans ervaart tussen werk en privé. Als je vitaal bent, kan je meer aan en ervaar je meer plezier in je werk. Lees in dit onderdeel meer over de online personal trainer (Pausit), stress, goede nachtrust, stoppen met roken, overgangsklachten en mantelzorg.

Fit op je werk met je eigen online personal trainer

Iedereen binnen Fivoor beschikt over een heuse personal trainer. Digitaal wel te verstaan. Super leuk! Om de zoveel tijd komt de trainer je halen om wat korte oefeningen met je te doen. Komt het even niet uit, dan laat je hem/haar gewoon even wachten. De trainer zorgt ervoor dat je niet te lang achter je computer zit.

Wil je specifieke oefeningen voor bijvoorbeeld je rug? Kan geregeld worden! Via je Pausit personal trainer word je op een leuke en inspirerende manier aan het werk gezet.

Lekker in je vel zitten en prettig je werk kunnen doen, een goede combinatie!

Hoe werkt Pausit?
Lees hier hoe je Pausit kan installeren en hoe het werkt (alleen voor Fivoor-collega’s), of bekijk onderstaand filmpje.

Play

Wat kan je doen als je stress hebt?

Stress is een actueel thema in de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg. Als medewerker kun je stress ervaren door bijvoorbeeld werkdruk, agressief gedrag van cliënten en derden of ongewenst gedrag van collega’s of leidinggevenden.

Hoe blijf je zelf in balans als er veel van je wordt gevraagd? Wij helpen je op weg met het Platform Stress de Baas: hét informatieplatform speciaal voor zorg en welzijn. Hier vind je handige informatie, hulpmiddelen en tips om zelf de balans weer te vinden. En zo stress de baas te blijven.

Hoe hou ik werk-privé goed in balans?
Als professional in zorg en welzijn is het soms best even zoeken naar de juiste balans. Misschien werk je onregelmatig en is de werkdruk hoog. Of zorg je thuis ook voor anderen. PPGM&CO geeft je tips en waardevolle informatie om werk en privé in balans te houden. Op deze website staan artikelen over:

Goede nachtrust

25% van de zorgmedewerkers heeft slaapproblemen en daarmee een grotere kans op verzuim. Bijna de helft van hen wijst het werk aan als onruststoker in de nacht.

Slecht slapen kan een negatieve invloed hebben op je gezondheid, in het verwerken van emoties en daarmee op je dagelijks functioneren. Daarom is een  goede nachtrust erg belangrijk om vitaal te blijven en lekker in je vel te zitten in je persoonlijke leven en op de werkvloer. Als medewerker binnen Fivoor is het soms lastig om een gezond slaappatroon te hebben. Dat kan bijvoorbeeld komen door onregelmatige diensten of doordat werken bij Fivoor soms betekent dat je te maken krijgt met heftige emoties en/of agressie.

Meer informatie?
Wil je meer informatie over slaapproblemen en een betere nachtrust? Bekijk dan de speciale slaappagina van IZZ. Op deze pagina staat onder andere artikelen met tips van experts hoe je slaapproblemen aanpakt en handige oplossingen voor slaapproblemen. VGZ heeft ook een speciale pagina over beter slapen.

Wil je stoppen met roken?

Super! Er zijn verschillende hulpmiddelen, boeken, websites en apps beschikbaar die je kunnen helpen. Bedenk wat bij je past en waar je iets aan denkt te hebben. Je kunt ook verschillende vormen van hulp en ondersteuning combineren.

Boeken  
Zo stop je met roken, de gouden formule
In dit boek staan veel tips en praktische strategieën waarmee je een persoonlijke handleiding kunt maken om van de verslaving af te komen – en te blijven. Je maakt dus zelf je gouden formule om te stoppen.

Nederland Stopt nu
Een alternatief voor het boek van West is van de bekende longartsen De Kanter en Dekker. Op de website staat ook een stappenplan, waarmee je je kan voorbereiden op het stoppen.

Apps
•  Stopstone
Motivatie, hulp en tips bij het stoppen met roken, app van Trimbos instituut.

• Quit smoking buddy
Deze app biedt ondersteuning met behulp van een ‘persoonlijke’ coach die dagelijks berichten en motivaties stuurt. Er is ook een betaalde pro-variant, die uitgebreider is.

• Rookvrij Pro
Aan de hand van je stopdatum berekent de app allerlei persoonlijke feitjes voor je, op het gebied van je gezondheid en je financiën. Je ziet hoe je gezondheid zich herstelt en hoeveel toxische stoffen je niet binnen hebt gekregen sinds je bent gestopt. Alleen voor iPhone. De app kost 99 cent.

Websites
Websites met meer informatie over stoppen met roken: ikstopnu.nl, ikstop.nl, rokeninfo.nl, roken.nl

Heb je last van overgangsklachten?

De overgang kan voor veel ongemak zorgen, thuis en op het werk. Ruim 63 procent van de vrouwelijke zorgmedewerkers tussen de 40 en 60 jaar ervaart klachten. Leer je klachten herkennen en weet welke hulplijnen je kunt inschakelen. Overgangsklachten bespreekbaar maken helpt en daarbij kunnen leidinggevenden ondersteunen. Lees hier meer over de overgang en hoe je hiermee omgaat. VGZ heeft een whitepaper gemaakt over de overgang, download hem hier.

Mantelzorg

Mantelzorg is iets wat je meestal overkomt. Je neemt onbetaald en vaak langdurig de zorg op je voor (zieke) familieleden of vrienden. De combinatie van werk en mantelzorg kan zeer intensief zijn. Veel mantelzorgers voelen zich dan ook overbelast. Als je je overbelast voelt is het belangrijk om hierover het gesprek aan te gaan. Bespreek je situatie met je leidinggevende.

Kijktip: Webinar Beter en krachtiger zorgen
Deze webinar draait om het helpen van jou. Je leert hoe je zorg beter afstemt met anderen. Hoe je ruimte maakt voor jezelf. En hoe je waardevollere zorg kunt geven. Sprekers zijn psycholoog Simone das Dores en ervaringsdeskundige Elke de Quay.

Vitaliteit op de werkvloer

Binnen Fivoor wordt er al best veel gedaan aan vitaal werken op de werkvloer. Ze hebben diverse locaties een fruitkrat, heeft FPC de Kijvelanden de werkgroep Fit@Fivoor die diverse activiteiten en voorzieningen bedenken en uitvoeren (zo worden er yogapilots gegeven, hangen er ‘drink meer water posters’ bij de koffieautomaten), het CIB heeft massagestoelen en heeft de afdeling ICT bureaufietsen.