Automatisch roep je met je kledingkeuze een reactie op bij de mensen waarmee je werkt, of dat nou patiënten zijn of je collega’s. Bij Fivoor kunnen je kleren bijzondere reacties uitlokken. Daar komt nog bij dat sommige kleding gewoon onveilig is bij het werk dat je doet. Daarom heeft Fivoor kledingrichtlijnen opgesteld, om ervoor te zorgen dat jij en je collega’s zorgvuldig omgaan met wat je draagt en wat je daarmee uitstraalt.
Hoe is de kledingrichtlijn ontstaan?
Tijden veranderen, en de mode verandert met de tijden mee. Ook de mening over wat netjes, passend en fatsoenlijk is blijft veranderen. Daarom blijft het belangrijk om steeds na te denken over de kleding die we bij Fivoor dragen en wat onze kledingkeuze doet met onze patiënten, de sfeer en de veiligheid op ons werk. Met deze richtlijn in de hand kunnen jij en je collega’s altijd open een gesprek aangaan over wat kan en wat niet kan, zonder dat daardoor problemen of risico’s ontstaan.
Jij bent ons visitekaartje
Als medewerker van Fivoor ben je het visitekaartje van de organisatie en de afdeling richting de patiënt, bezoekers en je collega’s. Een eerste indruk is heel belangrijk, dus een nette en acceptabele uitstraling is een goede binnenkomer bij elk nieuw contact. Het dragen van nette en schone kleding is meer dan een kwestie van fatsoen: het zorgt ervoor dat je representatief bent als de professional die je bent, en die je patiënt verwacht om tegenover zich te zien.
Denk aan de veiligheid
Je werkt lekkerder als je kleding en schoenen draagt die comfortabel zijn en waar je je goed in voelt. Dat zal anders zijn voor werk waarbij je vooral achter een computer zit dan voor werk waarbij je veel moet lopen, of waarbij je patiënten soms onder dwang naar een separeer moet brengen bijvoorbeeld. Ook de veiligheid van je kleding en schoenen is een belangrijk punt. Zo kunnen losse delen van je kleding ergens aan blijven haken, of je kunt erover struikelen, zoals bij linten, of koordjes. Ook sieraden zoals kettingen, armbanden, ringen, piercings en oorbellen kunnen gevaar opleveren. In je werk met patiënten kan ook agressie voorkomen, waarbij veilige kleding nog belangrijker is. Losse kledingstukken kunnen tegen je worden gebruikt in een worsteling, dus sieraden, sjaals, hoofddoeken en andere kleding waar iemand makkelijk grip op kan krijgen zijn een risico voor je veiligheid.
Kledingkeuzes in privésituaties en op werk
Wat je in je privéleven wilt uitdrukken met je kleding kan in een werksituatie soms niet. Elke organisatie heeft grenzen als het gaat om het imago en de kleding die daarbij past of niet. Bij Fivoor zijn die grenzen wat strenger dan bij veel andere werkgevers. Dat komt doordat we werken met patiënten, vaak in een gesloten en gedwongen setting, die bijzonder gevoelig kunnen zijn voor de boodschap die je kleding voor ze uitstraalt.
Elkaar aanspreken op een kledingkeuze
We willen dat er ruimte is om elkaar aan te spreken op kleding die onverstandig of ongepast is voor het werk dat we doen. Zelfs met deze kledingvoorschriften in de hand kan het lastig zijn om je collega erop aan te spreken, of er zelf op aangesproken te worden. Als dit problemen of spanningen oplevert, stap dan naar je leidinggevende toe voor een oplossing. Uiteindelijk is representatieve en veilige kleding niet alleen in je eigen belang, maar ook in het belang van je collega’s, je patiënten en de organisatie als geheel.
Disclaimer
De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld als algemene informatie. Er kunnen geen rechten aan de informatie op deze website worden ontleend. Voor de formele teksten van de regelingen wordt verwezen naar de regelingen zelf. Deze kun je hieronder downloaden.