Fivoor vindt het belangrijk om te zorgen voor een veilig, gezond en prettig werkklimaat. Dat is niet alleen goed voor jou als medewerker, maar ook voor de organisatie als geheel. Ongewenste omgangsvormen, zoals seksuele intimidatie, agressie en geweld, kunnen ervoor zorgen dat je niet veilig, gezond en lekker kunt werken. Het kan de werksfeer verpesten, het kan je plezier in je werk bederven en het kan de kwaliteit van je werk verminderen. Je kunt er ook ziek van worden, of zelfs arbeidsongeschikt raken. Daarom willen we er bij Fivoor voor zorgen dat ongewenste omgangsvormen op het werk geen kans krijgen.
Wat bedoelen we met ongewenste omgangsvormen?
Tijdens je werk heb je bij Fivoor vaak contact met je collega’s, leidinggevenden of patiënten. Meestal gaat dat zonder problemen. Toch kan het gebeuren dat je een slecht gevoel overhoudt aan zo’n contact, of dat nou met een collega, een leidinggevende of een patiënt is. Dat slechte gevoel ontdek je misschien pas achteraf. Vaak heeft het ermee te maken dat iemand over jouw persoonlijke grenzen heen is gegaan. Het is belangrijk om die gevoelens serieus te nemen. Misschien bedoelde de ander er niets mee, of ging het per ongeluk. Toch heb jij altijd het recht om aan te geven wat jij een ongewenste omgangsvorm vindt en wat niet.
We verwachten van jou dat je altijd reflecteert op je éigen gedrag. Past jouw gedrag binnen de normen die Fivoor stelt en die gelden in de maatschappij? Daarbij toets je je eigen gedrag bij de ander en stel je je lerend en probleemoplossend op.
Zie je dat een collega zich grensoverschrijdend gedraagt jegens een andere collega of patiënt? Kijk niet weg, ook al heb je er zelf geen last van. Spreek die collega aan. Gaat je collega daarna door met het gedrag, dan meld je dit bij je leidinggevende. Zo zorgen we samen voor een veilig, gezond en prettig werkklimaat.
Ongewenste omgangsvormen voorkomen
Bij Fivoor zoeken we actief naar oorzaken van ongewenste omgangsvormen binnen de organisatie. Daarbij proberen we ongewenste omgangsvormen zo veel mogelijk te voorkomen. Dat doen we onder meer door:
Hoe gaan we om met ongewenste omgangsvormen?
Het is de verantwoordelijkheid van Fivoor om voor jou en je collega’s te zorgen als jullie met een geval van ongewenst gedrag te maken krijgen. Als een collega of leidinggevende over jouw grenzen heen is gegaan, gaat Fivoor op twee manieren om met ongewenste omgangsvormen: het informele traject en het formele traject.
Informele traject
De eerste stap is dat je degene die over jouw grens gegaan is aanspreekt. Het komt voor dat iemand niet beseft dat het gedrag ongewenst is. Aanspreken kan dat al voldoende zijn om aan dat gedrag een eind te maken. Is aanspreken niet mogelijk of wenselijk, dan meld je het aan jouw direct leidinggevende. Die gaat jou helpen om een oplossing te vinden. Vind je het moeilijk om je verhaal te doen bij je leidinggevende, of is je leidinggevende juist onderdeel van het probleem? Dan kun je terecht bij onze vertrouwenspersonen. Ze luisteren zonder oordeel naar je verhaal en helpen je om te beslissen wat er verder moet gebeuren.
Formeel traject
Als het niet lukt om een oplossing te vinden via het informele traject, kun je ervoor kiezen om een klacht in te dienen bij de klachtencommissie. Hiermee start het formele traject. De commissie onderzoekt of de klacht gegrond is en geeft zo mogelijk aanbevelingen om de klacht te verhelpen of om soortgelijke klachten voor de toekomst te voorkomen. Ook in dit traject kan de vertrouwenspersoon je ondersteunen.
Disclaimer
De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld als algemene informatie. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. De formele teksten lees je in regelingen zelf en kun je hieronder downloaden.