Als je merkt dat een collega over je grenzen gaat, spreek je die collega daarop aan. Gaat je collega daarna door met het gedrag, dan meld je dit bij je leidinggevende. Soms is het lastig om je collega aan te spreken (bijvoorbeeld bij seksueel grensoverschrijdend gedrag). Dan kan je ook direct een melding doen bij je leidinggevende of een beroep doen op de vertrouwenspersoon.
Als een leidinggevende weet dat een collega waarover hij of zij de leiding heeft over grenzen heen gaat of is gegaan, of dreigt eroverheen te gaan, dan spreekt de leidinggevende die collega daar op aan. Niet alleen de leidinggevende, maar wij allemáál zijn verantwoordelijk voor een veilige werk- en zorgomgeving. Fivoor verwacht dat je niet wegkijkt als je ongewenste omgangsvormen signaleert, ook al heb je daar zelf geen last van. Dat betekent dat als je weet dat een collega over grenzen van patiënten, collega’s of de organisatie gaat of is gegaan, je die collega daarop aanspreekt. Gaat je collega daarna door met het gedrag, dan meld je dit bij je leidinggevende.
Als je merkt dat je zelf over een grens heen bent gegaan en je meldt dit meteen uit jezelf bij je leidinggevende, dan mag je erop rekenen dat je leidinggevende je steunt bij het zoeken van de beste oplossing. Een leidinggevende neemt een melding over ongewenst gedrag zeer serieus en zoekt naar een oplossing die er op is gericht om in de toekomst herhaling te voorkomen en een veilige werkrelatie mogelijk te maken. Hierbij vraagt de leidinggevende advies aan de naast hogere leidinggevende en de HR-adviseur.
De leidinggevende spreekt in elk geval jou als melder en de veroorzaker/beschuldigde en gaat tussen jullie bemiddelen. Doel is om tot een oplossing te komen waarmee beide partijen kunnen leven en die herhaling van het gebeurde in de toekomst zo veel mogelijk uitsluit.
Ben je niet tevreden over de wijze waarop de leidinggevende het voorval heeft afgehandeld? Bespreek dit dan met de leidinggevende. Leidt dit niet tot een oplossing, dan kan je het geval voorleggen aan een vertrouwenspersoon en daarna eventueel aan de klachtencommissie.
Als de melding gaat over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, waarbij niet zonder verder onderzoek is vast te stellen om welke gedragingen het gaat en hoe vaak deze zijn voorgevallen, overlegt de leidinggevende met de directeur bedrijfsvoering. De directeur bedrijfsvoering besluit na overleg met de raad van bestuur en HR-manager of een onderzoekscommissie wordt aangesteld die de melding onderzoekt.