In de forensische en intensieve psychiatrie bij Fivoor maken psychiaters verschil voor mensen met multiproblematiek. Een juiste diagnostiek en behandeling draagt bij aan de bescherming van de samenleving en de patiënten zelf. Psychiaters Jitske en Martijn: “Het is uitdagend en dynamisch werk.”
Jitske werkt sinds 2018 als psychiater bij Fivoor, Martijn sinds 2008. Martijn is tevens directeur van een tbs-kliniek. Martijn: “In de forensische en intensieve psychiatrie gaat het vaak om mensen met drie of meer stoornissen, bijvoorbeeld verstandelijke beperking, psychose, autisme, verslaving en zedendelicten.”
Zij dreigen buiten de boot te vallen door hun complexe problematiek. Het feit dat er bij Fivoor een behandelingsteam klaar staat, maakt dat patiënten een kans krijgen om een zinvol bestaan op te bouwen. Jitske: “In een behandeling kijken we naar de patiënt als geheel, wat deze nodig heeft met het systeem er omheen. Op een open afdeling heeft de toekomst ook invloed. Op een gesloten afdeling hebben we meer met regels en vrijheidsbeperkende maatregelen te maken.”
De psychiater slaat een brug tussen de somatische en psychische kant van de behandeling en bewaart daarin het overzicht.
Samen richting bepalen
In een behandelteam zitten onder meer klinisch psychologen, vaktherapeuten, maatschappelijk werkers en psychologen. Jitske: “De psychiater slaat een brug tussen de somatische en psychische kant van de behandeling en bewaart daarin het overzicht.” Deze is de spin in het web van de behandeling en biedt samen met de hoofdbehandelaar een goede behandelinhoudelijke dekking. Martijn: “Meestal is de GZ-psycholoog de hoofdbehandelaar. Een diagnose stellen, behandelen, samenwerken, overzicht houden, meedenken, risicomanagement en het medicatiebeleid samenstellen zijn onder meer de taken van een psychiater.” Dat is best pittig, vertelt Jitske. “Voor dergelijke problematiek bestaan vaak geen richtlijnen. We moeten zelf goed nadenken wat de beste richting qua diagnostiek en behandeling is.”
Een werkdag start met een strakke overdracht van de 24-uurs zorg. Daarna volgen overlegmomenten met patiënten en behandelaren, opnamegesprekken, administratie en de juridische zaken omtrent de Wet zorg en dwang. “Een keer in de twee weken is er een overleg met behandelaren, psychiaters en het management. Ook bespreken we een keer in de week de behandelplannen van patiënten met de patiënt en zijn omgeving, de behandelaar en de psychiater”, legt Jitske uit. Martijn: “Het is moeilijk te voorspellen hoe een dag verloopt. Soms is het rustig en soms is er veel gaande waarop je moet acteren. Daarom probeer ik altijd flexibel te zijn in de agendavoering.”
Moeilijke klus klaren
Psychiaters bij Fivoor moeten tegen een stootje kunnen, vertelt Martijn. “Je moet zowel met richtlijnen kunnen werken als daarbuiten kunnen denken. Er is al veel geprobeerd voor patiënten en het is de uitdaging wat wij daar nog aan toe kunnen voegen. De doelgroep doet een appèl op je persoon, hierdoor leer je jezelf ook beter kennen. Je hebt incasseringsvermogen nodig, maar als het lukt geeft het een enorme kick.”
Daadkracht en geduld zijn belangrijk, vindt Jitske daarom. “Beslissen als het moet en geduld hebben als het kan. Ook goed samenwerken en daarin plezier hebben is handig. We zoeken in het team altijd samen naar oplossingen en hoe we deze vervolgens kunnen bereiken. Bij Fivoor wordt altijd gekeken waar iemand goed in is en dat diegene deze kwaliteiten ook gebruikt in het werk.” Martijn beaamt dit: “Je krijgt alle ruimte om eigen kwaliteiten in te zetten en jezelf persoonlijk te ontwikkelen. Fivoor is kleinschalig, er zijn korte lijnen en de doelgroep is heel uitdagend. Het is hard werken, maar er is ook ruimte voor ontspanning als dat nodig is.”