Werkstraf
Een werkstraf legt de rechter of officier van justitie op. Het verplicht u een bepaald aantal uur onbetaald, maar zinvol werk te verrichten. De rechter of officier van justitie bepaalt hoeveel uur u moet werken. GGZ Reclassering kan u hierbij begeleiden.
Wat is een werkstraf?
Een werkstraf is een straf waarbij de rechter of de officier van justitie u verplicht een aantal uur zinvol en onbetaald werk te verrichten. Het draait hierbij om met nuttig werk iets terug te doen voor de samenleving. Bovendien kan het voor u een opstapje zijn om weer een zinvolle dagbesteding te krijgen.
Mensen met een werkstraf werken meestal voor non-profit organisaties, zoals een verzorgingstehuis, een vogelopvang, een vrijwilligersorganisatie of een ziekenhuis. Het kan ook zijn dat uw diensten ingezet worden voor de hulp in een gemeente. De werkstrafmedewerker probeert rekening te houden met uw woon- of verblijfplaats en andere factoren die van belang zijn bij het zoeken naar een geschikte plek. Eventuele reiskosten zijn voor uw eigen rekening.
Werkstraf via GGZ Reclassering Fivoor
Het kan zijn dat u meerdere programma’s (justitiële interventie (training), reclasseringstoezicht of -advies) heeft lopen bij GGZ Reclassering. De werkstrafmedewerker van GGZ Reclassering zoekt contact met uw eventuele andere begeleiders binnen onze afdeling, om samen tot een voor u passende constructie te komen. Het kan ook zijn dat een koppeling naar zorg nodig is om de kans dat u in de toekomst weer dezelfde of vergelijkbare overtredingen maakt te verkleinen. Ook daar kan uw werkstrafmedewerker u bij begeleiden.
Hoe lang duurt een werkstraf?
In uw vonnis staat hoeveel uur uw straf bedraagt. De maximale duur van één werkstraf is 240 uur, maar het kan zijn dat u toch meer dan 240 uur open heeft staan. Dit komt omdat u dan meerdere straffen opgelegd heeft gekregen voor meerdere feiten. Als u hier meer duidelijkheid over wenst, dan kan uw werkstrafmedewerker hierbij helpen.
Als het niet lukt?
Lukt het niet, om welke reden dan ook, om uw werkstraf uit te voeren binnen de daarvoor geldende termijn? Dan zorgt de werkstrafmedewerker dat uw werkstraf wordt teruggezonden aan de rechter of de officier van justitie. Er staat in ieder vonnis een voorwaardelijk deel vermeld, hoeveel uur gevangenisstraf (detentie) tegenover het niet slagen van de werkstaf staat. Wilt u hier meer over weten, vraag dit dan na bij uw werkstrafmedewerker.
Lees meer informatie over dit onderwerp in de informatiefolder van de SVG:
Meer lezen over werkstraf? Lees de blog ‘Lastig, zo’n werkstraf’.