Van 11 t/m 17 november is het de Week van de Vaktherapie. Meer dan 3000 vaktherapeuten stellen samen een bijzonder programma samen met diverse activiteiten. Maar wat is vaktherapie eigenlijk en wat doet het voor een cliënt? Deze week delen we elke dag een ervaringsverhaal van een cliënt, zo komen we erachter wat vaktherapie voor ze doet en wat het ze oplevert.
Wat is vaktherapie?
Vaktherapie is een andere manier van behandelen van psychosociale en psychiatrische problematiek. Niet praten, maar juist doen en ervaren staan bij vaktherapie centraal. Dit kan bijvoorbeeld via een rollenspel, muziek, dans, bewegingsoefeningen, sport, spelen, tekenen of houtbewerking.
Vaktherapie is de overkoepelende naam voor beeldende therapie, danstherapie, dramatherapie, muziektherapie, psychomotorische therapie, psychomotorische kindertherapie en speltherapie.
Dramatherapie | ervaringsverhaal van Suzanne
Suzanne* (18 jaar) vertelt tijdens een therapiesessie: “Ik denk dat dramatherapie helpt, omdat je niet alles hoeft te zeggen en soms ook niet weet hoe je iets moet zeggen en dat je door de creativiteit dit wel kan. Het maakt het lichter en minder heftig. Alsof je met iemand een kopje thee kan drinken en je hart kan luchten. Ik vind het inspirerend en heb zelfs gezocht naar de opleiding en wie weet ga ik ooit muziektherapie studeren. Zodat ik zelf iemand anders iets kan geven en dat ik iemand kan helpen bij zijn of haar levensdoel”.
* haar naam is vanwege privacyredenen gefingeerd
** de personen op de foto zijn niet de betreffende therapeut en cliënt
Meer ervaringsverhalen over vaktherapie
Wil je meer ervaringsverhalen lezen over vaktherapie? Lees ze over PMT en muziektherapie.