triangle
Nieuws / Fivoor algemeen

Podcast ‘De kracht van naasten’

Rita van Maurik, familie-ervaringsdeskundige en voorzitter van de naastbetrokkenenraad van Fivoor, is te gast geweest bij de podcast 'De kracht van naasten' van Expertisecentrum Forensische Psychiatrie (EFP).

Podcast

In de podcastserie ‘De kracht van naasten’ wordt het belang van het betrekken van naasten van cliënten/patiënten in de forensische zorg vanuit verschillende invalshoeken belicht. In de tweede aflevering vertelt familie ervaringsdeskundige Rita Van Maurik over haar ervaringen en waarom het belangrijk is om als naaste betrokken te worden.

Motivatie van Rita

“In deze podcast ‘De kracht van naasten’ vertel ik over mijn ervaringen en leerproces als moeder van Jelle. We kregen te maken met de zeer ingrijpende gevolgen van zijn dubbele diagnose: ernstige psychiatrische aandoening door een heftig trauma, en waarin verslaving een grote rol speelde. Ik vertel over de kracht die deze ervaringen mij en mijn gezin hebben gebracht.

Als familie-ervaringsdeskundige én als familiecoach ggz, puttend uit deze ervaringen, ondersteun ik familie en naasten op hun zoektocht naar het vinden van een nieuw evenwicht in het vaak moeizame en ingewikkelde leven als mantelzorger (forensische) ggz, waardoor je door iedere keer weer nieuwe incidenten en terugvallen, uitgeput dreigt te raken.

Het is zo mooi om iedere keer weer de ‘opluchting’ bij familie en naasten te zien wanneer zij zich ervan bewust worden dat zij een eigen herstelproces doormaken. En hoe dat de psychisch zieke dierbare kan ondersteunen in zijn/haar (eventuele) herstelproces.”

Beluister de podcast