triangle
Nieuws / Fivoor algemeen

Erik Masthoff geeft opinie over geweld in de ggz

Geweld van omstanders tegen hulpverleners is niet normaal en leidt gelukkig nog steeds tot maatschappelijke ophef. Maar geweld van een psychiatrisch patiënt tegen een hulpverlener wordt vaak gezien als een beroepsrisico. Dat is het niet, zegt psychiater en ggz-bestuurder Erik Masthoff.

Bij Parnassia, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Den Haag, heeft zich iets meer dan een week geleden een gewelds­incident voltrokken waarbij twee ggz-medewerkers ernstig gewond zijn geraakt. Eén van hen overleed later aan zijn verwondeningen.

Het is een verschrikkelijke gebeurtenis. Voor collega’s en nabestaanden, maar ook voor de nabestaanden van de vermoedelijke dader die na zijn daad de hand aan zichzelf heeft geslagen.

De impact van geweldsincidenten in de ggz is groot. Bij elk incident is er in beginsel de grote shock. Een mengeling van ongeloof, verdriet, angst en boosheid. Dan de reflex om de collega’s te helpen, maar wat kun je doen? Meer dan hen een hart onder de riem steken kan in feite niet. En dat voelt machteloos. Zo’n incident trekt een diepe kras, kost veel energie en vergt veerkracht en tijd om te boven te komen. Het zal nooit helemaal overgaan en kan nooit vergeten worden.

Geweld tegen ggz-hulpverleners wordt wel eens afgedaan met ‘dat hoort nu eenmaal bij het werk’. Maar dat is niet zo. Het komt voor in het werk, maar geweld is niet normaal, ook niet in de ggz.

Iedereen moet van ggz-hulpverleners afblijven. Zij kiezen voor dit vak omdat zij mensen willen helpen, om hen te laten herstellen, om hun kwaliteit van leven te verbeteren en om een bijdrage te leveren aan een leefbaarder en veiliger maatschappij.

Geweld tegen hulpdiensten leidt regelmatig tot maatschappelijke ophef. Terecht dat de samenleving dat geweld afkeurt, maar hulpverleners in de ggz verdienen dezelfde steun. Want ook zij doen hun werk vanuit bevlogenheid voor mens en maatschappij, ook zij worden soms met zeer moeilijke situaties geconfronteerd en ook zij moeten na een verschrikkelijke gebeurtenis de scherven oprapen en weer verder.

Erik Masthoff (bestuurder Fivoor), Poortugaal

Publicatie in het Parool

Dit artikel is als Opinie artikel verschenen in het Parool. Bekijk hier het artikel op de website van het Parool.