Communicatie met de buurt. Hoe doe je dat als psychiatrische instelling? Marte Beenen, manager communicatie bij Fivoor, is recent geïnterviewd door HvdM (PR-bureau) over omgevingscommunicatie, een belangrijk onderdeel van ons werk bij de afdeling communicatie.
Het belang van omgevingscommunicatie
In het interview vertelt Marte hoe zij met haar team de klinieken van Fivoor bij hun communicatie met de buurt ondersteunt. Een goede relatie met de buurt is namelijk heel belangrijk voor Fivoor:
“Buurtbewoners maken zich soms zorgen over de veiligheid of zijn bang voor overlast. Dat begrijpen we. We hebben een patiëntendoelgroep die mensen soms spannend vinden. En als er een incident is, wordt dat vaak breed uitgemeten in de media. Terwijl je niet zo snel hoort wat er allemaal goed gaat. Maar onbekend maakt onbemind. Daarom laten we bij Fivoor graag zien wat we doen.”
Een goede relatie met de buurt is belangrijk voor Fivoor. Openheid en nabijheid staan hierbij voorop. We bouwen op verschillende manieren aan de relatie met de omgeving. Steeds meer en beter. Dat is nodig, want zoals Marte aangeeft: “Als je niet oppast liggen verharding en meer afstand op de loer. Daardoor is openheid en in gesprek blijven met elkaar nu nog belangrijker.”
Eén van die manieren is: “Om dichtbij en benaderbaar te zijn, organiseren we op verschillende locaties regelmatig een rondleiding voor buren. We laten mensen binnen en geven een inkijkje in hoe het er bij ons aan toe gaat. Ze maken dan ook kennis met onze patiënten. Ik merk dat dit voor veel mensen ontwapenend is. Ze beseffen dan dat het ook gewoon mensen zijn. En dat iedereen een probleem met zijn of haar geestelijke gezondheid kan krijgen.”
Lees het artikel
Klik hieronder voor het hele artikel en kom te weten hoe de afdeling communicatie verder bouwt aan een goede relatie met de omgeving.