Het overlijden van Anne Faber in oktober 2017, door toedoen van een van onze toenmalige patiënten, Michael P., heeft iedereen geschokt. Wij zijn geraakt en leven mee met de familie en dierbaren van Anne Faber. Wij zijn ons bewust van de onrust en het geschonden vertrouwen dat deze verschrikkelijke gebeurtenis in de directe omgeving teweeg heeft gebracht. Wij doen ons uiterste best om het vertrouwen te herstellen.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) en de inspecties Gezondheidszorg en Jeugd en Justitie en Veiligheid (IJenV) hebben hun de conclusies n.a.v. de onderzoeken gepubliceerd. Hier vindt u de reactie van Fivoor op de conclusies en aanbevelingen die wij vanzelfsprekend ter harte nemen.
Overzicht onderzoeken
Direct na het voorval zijn er diverse onderzoeken gestart.
Verbeterplan en voortgangsrapportages – IJenV en IGJ
Naar aanleiding van het eerste onderzoek door IJenV en IGJ direct na het voorval in de kliniek werden 3 risicogebieden geïdentificeerd:
- kwalitatieve en kwantitatieve personeelsbezetting;
- veiligheid;
- verslavingsproblematiek.
Hiervoor is op verzoek van de inspecties een plan met verbetermaatregelen opgesteld. De inspecties monitoren de voortgang van Fivoor op het verbeterplan middels 3 voortgangsrapportages.
Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV)
De OVV deed onafhankelijk onderzoek naar de wijze waarop tijdens de reïntegratie van gedetineerden met ernstige psychiatrische problematiek en TBS-gestelden rekening wordt gehouden met de veiligheid van de samenleving en naar de informatiepositie van de politie en burgemeesters.
Detentiefasering van Michael P. en zijn behandeling – IJenV en IGJ
De Inspectie Justitie en Veiligheid en Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd deden onderzoek naar de detentiefasering van Michael P. en zijn behandeling voorafgaand aan de misdaad.
Meer informatie
Onderzoeksraad voor Veiligheid
- Bericht publicatie onderzoek en aanvullende infographics (28 maart 2019)
- Rapport Forensische zorg en veiligheid – Lessen uit de casus Michael P (28 maart 2019) (pdf)
- Aanbevelingen Forensische Klinieken (28 maart 2019) (pdf)
Inspectie Justitie en Veiligheid (JenV) en Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)
- Nieuwsbericht Inspectie JenV en IGJ: Detentieverloop Michael P.: Risico’s voor samenleving onvoldoende ingeschat (28 maart 2019)
- Rapport Inspectie JenV en IGJ over het detentieverloop van Michael P. (28 maart 2019)
- Wederhoor inspectieonderzoek ‘Het detentieverloop van Michael P.
- Zienswijze gemeente Zeist op inspectierapport ‘Het detentieverloop van Michael P.’
- Zienswijze Fivoor op inspectierapport ‘Het detentieverloop van Michael P.’
- Brief derde voortgangsrapportage verbeterplan (27 maart 2019)
- Tweede voortgangsrapportage verbeterplan (10 december 2018)
- Eerste voortgangsrapportage verbeterplan (24 juli 2018)
- Verbeterplan (8 februari 2018)
- Plan van aanpak onderzoek Michael P. IJenV en IGJ (20 december 2017)
Vragen en antwoorden
- Vragen en antwoorden over de FPA Utrecht en inspectieonderzoeken over het detentieverloop van Michael P.
- Vragen en antwoorden over leefbaarheid en veiligheid terrein WA Hoeve in Den Dolder
Algemene informatie
Vragen?
We hebben alle vragen naar aanleiding van het voorval in een apart document samengebracht. We doen ons uiterste best om alle vragen zo goed mogelijk te beantwoorden en voegen regelmatig nieuwe vragen en antwoorden toe. Staat uw vraag daar niet bij? Mail ons op fpa.utrecht@fivoor.nl.
Buurtcoach
Als er sprake is van overlast of incidenten waarvan u hinder ondervindt, maar die geen direct gevaar opleveren, dan neemt u contact op met de buurtcoaches van Fivoor via het telefoonnummer: 06-51 42 3309. Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar. U kunt de buurtcoaches ook per mail bereiken via buurtcoach@fivoor.nl. Bij een acute dreiging en/of gevaar belt u de politie via 112.
Nieuwsbrief
Voor de buren van de Willem Arntsz Hoeve brengen we een nieuwsbrief uit. Wilt u opgenomen worden in het adresbestand? Meld u dan aan via het mailadres communicatie@fivoor.nl.