triangle
Nieuws / Fivoor algemeen

Fivoor tevreden over uitspraak bezwaar tegen tariefbeschikking NZa: tarieven worden opnieuw berekend

Ondersteuning

Op 11 juni 2024 waren Fivoor bestuurder Erik Masthoff en concern controller Miranda Beijer aanwezig bij een zitting bij de Centrale Raad van Beroep (CRvB). Zij ondersteunden daar De Forensische Zorgspecialisten (DFZS) en de verschillende belangenverenigingen GGZ en forensische zorg en die bezwaar hebben tegen de door de NZa vastgestelde ZPM-tarieven voor de ggz en de forensische zorg 2022-2023.

Uitspraak

Op 22 augustus heeft het College voor Beroep bedrijfsleven (CBb), de hoogste economische bestuursrechter, uitspraak gedaan in het voordeel van de zorgpartijen. Het CBb heeft geoordeeld dat hoewel duidelijk is geworden dat de indirecte tijd na 2017 is gestegen, de NZA niet meer indirecte tijd in de tarieven heeft verwerkt. De NZa moet binnen drie maanden de tarieven over 2022 en 2023 opnieuw berekenen, want die zijn te laag om de werkelijke kosten te dekken.​​​​​​ De NOS publiceerde een artikel over de uitspraak.

Openheid

Net als de Nederlandse GGZ en De Forensische Zorgspecialisten zijn wij tevreden over de uitspraak. Het is erkenning voor wat we al zo lang in de praktijk constateren. Voor de toekomst betekent dit dat er openheid wordt gegeven over de berekening van de kostprijzen door de NZa. Ook geeft dit een goede basis voor een kostprijsonderzoek dat leidt tot tarieven die kostendekkend zijn.