Afgelopen week was de digitale zorg week van Fivoor. Collega's van Wier Kliniek Open, FPC de Kijvelanden en Ambulant Centrum Rotterdam en patiënten van Wier Kliniek Open konden in experience rooms kennismaken met verschillende innovatieve tools.
Experience rooms
In de experience rooms vond je onder andere de volgende tools:
- VRelax is een wetenschappelijk bewezen Virtual Reality tool, speciaal ontwikkeld voor mensen met mentale en fysieke klachten. Het is niet alleen een ontspanningstool tegen stress, burnout, angst en somberheid, maar helpt je ook af te leiden van lichamelijk ongemak en medisch technische handelingen.
- De Somnox slaaprobot kalmeert lichaam en geest om je te helpen sneller in slaap te vallen, langer te slapen en jouw dag volledig hersteld en energiek te beginnen. Het is een apparaat dat je ademhaling regelt en ondersteunende audio op het juiste moment afspeelt.
- Dodow is een metronoom met een lichtsysteem dat je leert hoe je op een natuurlijke manier in slaap kunt vallen, zonder medicijnen te gebruiken. Het vertraagt de ademhaling.
- Moonbird, de persoonlijke ademhalingscoach, is ontworpen om stress te verlichten, angst te verminderen en slapeloosheid tegen te gaan.
Een hartslag knuffel is een speciaal ontworpen knuffel die voorzien is van een apparaatje dat hartslag, witte ruis en melodieën kan laten horen. - De sterrenprojector kan bijdragen aan betere nachtrust, afleiding, minder stress en ontprikkeling.
- Muse 2 is een slimme hoofdband die kan fungeren als een persoonlijke meditatiecoach. Ervaar verbeterde concentratie, vermindering van stress en angst, en een verhoogd gevoel van kalmte en evenwicht.
Ervaringen
Deelnemers waren vooral enthousiast over de VRelax, Somnox en Pulsetto. Eén van de collega’s benoemde: “Heel bijzonder te ervaren wat deze hulpmiddelen voor collega’s en patiënten zou kunnen betekenen. Ik vind dit zeker van toegevoegde waarde.”
Doel
Deze week heeft op een ludieke en interactieve manier bijgedragen aan het verhogen van het bewustzijn over het programma Digitale Zorg binnen Fivoor. Binnen het programma zoeken we binnen de domeinen naar gebruikersvragen: problemen waar digitale zorg een oplossing voor zou kunnen bieden. De komende maanden hopen we een eerste pilot te starten.
Podcast
Ook hebben we afgelopen week de derde podcast gelanceerd. Onderzoekers Peter de Looff (Fivoor) en Hanneke Kip (Transfore en Universiteit van Twente) deelden hun inzichten en ervaringen over hoe digitale technologieën, zoals wearables en biosensoren, kunnen bijdragen aan de zorg en behandeling binnen de forensische sector. We bespreken wat nodig is om digitale zorg te implementeren en met welke ethische aspecten rekening moet worden gehouden. Hanneke deelde: “Het is belangrijk om per patiënt te kijken welke technologie passend is”. Peter gaf aan: “We werken zo veel mogelijk met wearables waarvan de data eigendom blijft van degene die het draagt”. Beluister hem hier.