Podcastmaker Tom Veldhuijzen heeft aan aantal diensten meegelopen op EVBG-afdeling 'Olivijn' in FPC de Kijvelanden van Fivoor. Deze afdeling biedt plaats aan maximaal 7 patiënten met een extreem vlucht- en beheersgevaarlijke status. Hij heeft een inkijkje gekregen in de dagelijkse gang van zaken op deze afdeling en hierover een podcast gemaakt. Tom volgt een aantal medewerkers en hij spreekt verschillende patiënten. De podcast bestaat uit twee delen en geeft een goede weergave van het uitdagende en mooie werk dat in een tbs-kliniek, en in het bijzonder op Olivijn, verricht wordt. Het eerste deel wordt, zondag 6 augustus van 19.00-20.00 uur, uitgezonden in het Radio 1 programma 'Pointer'. Het tweede deel is aansluitend te beluisteren via onder andere Spotify.
Podcastserie over forensische psychiatrie en tbs
De podcast over EVBG bestaat uit twee delen en maakt deel uit van een serie. Naast de EVBG, worden er onder andere afleveringen gemaakt over de langdurige forensische psychiatrische zorg (LFPZ), vreemdelingen en vrouwen in de tbs.
Tom Veldhuijzen maakte al eerder een serie podcasts over de tbs, toen opgenomen in de Rooyse Wissel. Beluister die serie via Spotify.
Tom Veldhuijzen en coördinator afdelingsmilieu Boudewijn schoven aan bij radioprogramma 'Spraakmakers'
Het radioprogramma ‘Spraakmakers’ (Radio 1) besteedde op woensdag 2 augustus aandacht aan de podcast. De maker (Tom Veldhuijzen) schoof samen met Fivoormedewerker Boudewijn aan in de studio. Boudewijn werkt als coördinator afdelingsmilieu bij Olivijn. Hij is de spin in het web tussen de bedrijfsvoering, de behandelaren en de begeleiders op de afdeling. Samen vertelden ze over de podcast, hoe Tom het ervaren heeft en wat het werken in een tbs-kliniek, in het bijzonder op een EVBG-afdeling, inhoudt. Het item duurde ongeveer 20 minuten en is hieronder te beluisteren.
Radiouitzending en interview
Het eerste deel van de podcast is op zondag 6 augustus tussen 19.00-20.00 uur rechtstreeks te beluisteren in het radioprogramma ‘Pointer’ (Radio 1). Aansluitend is er een gesprek in de studio met Fivoormedewerker Silvester. Silvester heeft een aantal jaar gewerkt op de EVBG-afdeling. Naast zijn werk als begeleider van patiënten, traint hij collega’s op het gebied van veiligheid en weerbaarheid. Het tweede deel van de podcast is aansluitend te luisteren via onder andere Spotify.
Veelgestelde vragen over de EVBG-afdeling
Hoe ziet de EVBG-afdeling er precies uit?
EVBG staat voor extreem vlucht- en beheersgevaarlijk. Hier verblijven patiënten die als zodanig worden aangemerkt door het ministerie van Justitie en Veiligheid. De patiënten worden intensief begeleid volgens een individueel op hen afgestemde aanpak. Bij FPC de Kijvelanden verblijven 7 patiënten onder begeleiding van 4 begeleiders. Deze patiënten gaan niet met verlof en hebben in beginsel geen interactie met patiënten van andere afdelingen in de kliniek. Als zij zich bewegen door de kliniek is dat altijd onder begeleiding van tenminste een medewerker. Ook de vrijheden op de afdeling zelf zijn beperkt. Als een patiënt in aanmerking komt voor groepsmomenten op de afdeling wordt goed afgewogen welke patiënten elkaar ontmoeten en welke niet. De kamers hebben extra beveiligde deuren.
Hoe groot is de groep patiënten die verblijft op een EVBG-afdeling?
Bij FPC de Kijvelanden bieden wij ruimte aan maximaal 7 patiënten op de EVBG-afdeling.
Komen patiënten die op de EVBG-afdeling verblijven in aanmerking voor verlof?
Nee, patiënten die verblijven op onze EVBG-afdeling komen niet in aanmerking voor verlof. Pas op een later moment, na een eventuele doorstroming naar een andere afdeling omdat het beter gaat met de patiënt en de risico’s zijn gedaald, wordt er gekeken naar verlofmogelijkheden. Dit is een weloverwogen proces, waarbij naast een team van FPC de Kijvelanden zelf ook het Ministerie van Justitie en Veiligheid toestemming moet geven. Verlof wordt stapsgewijs opgebouwd en begint altijd met beveiligd en daarna begeleid verlof. Lees meer over verlof bij tbs op deze webpagina van DJI.