Campagne ‘Het gezicht van tbs’
'Het gezicht van tbs' is een initiatief van TBS Nederland en Dienst Justitiële Inrichtingen. In de samenleving leeft het beeld van de moordlustige of verkrachtende tbs-er. Dat het beeld van tbs-patiënten genuanceerder is, ontgaat velen. Hier krijgen vijf tbs-patiënten een gezicht via de verhalen van Anton, Eva, Gé, Mike en Andey. Een tbs-patiënt is namelijk meer dan alleen het delict dat gepleegd is.
Tbs-patiënten vertellen hun verhaal
De vijf personages zijn geïnspireerd op werkelijke verhalen van tbs-gestelden die opgenomen zijn (geweest) in de forensische psychiatrie. Uit respect voor alle betrokkenen, slachtoffers en daders, zijn namen aangepast en zijn gebeurtenissen niet herleidbaar.
Nieuwsgierig naar de fictieve verhalen van Anton, Eva, Gé, Mike en Andey? Bekijk de animatie hieronder en lees of hoor hun verhaal. Deel deze verhalen en help mee om een beter beeld te geven over mensen met een tbs-maatregel.
Het verhaal van Anton
Na zijn gevangenisstraf verruilt Anton de kale cel voor een gemeubileerde kamer met eigen sanitair. De keuken en woonkamer deelt hij met andere cliënten. Dat is wennen, want hij is en blijft een einzelgänger. In de tbs-kliniek móet hij over zichzelf praten. Over zijn obsessie met seks, zijn vrouwbeeld en de verkrachtingen waarvoor hij is veroordeeld. Lees hier het hele verhaal.
Het verhaal van Eva
Nadat haar man ervandoor gaat met een ander, raakt Eva in een diepe depressie. In een roes verstikt ze haar twee kinderen. Op dat moment is ze ervan overtuigd dat ze dood beter af zijn. Haar geplande zelfdoding mislukt. In de tbs-kliniek gaat ze de confrontatie aan met zichzelf. Het helpt haar verder, maar nog altijd zijn er dagen waarop ze niet weet hoe ze verder moet. Lees hier het hele verhaal.
Het verhaal van Gé
Dat Gé gevangenisstraf kreeg, snapte hij ergens wel. Hij had iets gedaan wat niet mocht. Maar tbs met dwangverpleging? Die jongens hadden misschien niet gevraagd om zijn aanrakingen, maar geklaagd hadden ze ook niet. In de kliniek leert Gé dat er verschil is tussen vriendschap, intimiteit en seksualiteit. Zo lukt het hem om een nieuwe start te maken. Lees hier het hele verhaal.
Het verhaal van Mike
Zijn vader zat veel in de bajes, zijn moeder was verslaafd. Van jongs af aan voedt Mike zichzelf op. Hij leeft vooral op straat, steelt wat hij nodig heeft en deelt klappen uit als iets hem niet zint, vaak onder invloed van drank en drugs. Op zijn 15e krijgt hij voor het eerst te maken met Justitie. Nu – 22 jaar later – is hij klaar voor een leven buiten de tbs-kliniek. Lees hier het hele verhaal.
Het verhaal van Andey
De aanval is de beste verdediging, vond Andey in zijn jeugd. Als een schuldeiser blijft zeuren, neemt hij zijn pistool mee. Hij doodt de man met voorbedachten rade. De rechter die hem al eens heeft veroordeeld voor doodslag, legt 12 jaar cel op plus tbs met dwangverpleging. Dat oude leven is nu voltooid verleden tijd. Andey gaat voor een huisje-boompje-beestjebestaan. Lees hier het hele verhaal.
Over de campagne
Met ‘Het gezicht van tbs’ dagen we mensen uit om zich meer te verdiepen in een tbs-patiënt en in tbs. Uit respect voor slachtoffers en/of nabestaanden en ter bescherming van de tbs-patiënt wordt er extern nooit ingegaan op de delicten die een tbs-patiënt heeft gepleegd.
Via deze verhalen krijgen ze een gezicht. De vijf fictieve personen belichamen namelijk de vijf meest voorkomende tbs-patiënten die momenteel in de tbs-klinieken verblijven. Zij vertellen wie zij zijn, wat zij in het verleden hebben meegemaakt, over wat ze hebben gedaan en waarom. Maar ook over hoe zij de behandeling in een tbs-kliniek ervaren. Dit alles om meer kennis en een beter beeld te krijgen van tbs-patiënten en de behandeling.
Voor meer informatie over deze campagne: www.hetgezichtvantbs.nl.
Ben je geraakt door deze verhalen en wil je erover praten? Dan kun je terecht bij Mind Korrelatie of de Luisterlijn. Ben je slachtoffer geweest waarvoor iemand tbs opgelegd heeft gekregen en geraakt door deze verhalen? Neem dan contact op met Slachtofferhulp Nederland.