Behandeling van patiënten met LVB
Volwassenen met een lichte verstandelijke beperking (LVB), met een IQ lager dan 85, vormen een kwetsbare groep in de samenleving. Medewerkers van Fivoor zien bij deze doelgroep met regelmaat ernstige psychiatrische problemen, problematisch middelengebruik, sociale problemen en overlast gevend (of crimineel) gedrag. Meestal gaat het om gecombineerde problematiek die een individuele aanpak vereist.
Samenhangend zorgaanbod
Het leren en denken maar ook de sociale zelfredzaamheid bij de LVB doelgroep is anders dan bij cliënten die geen verstandelijke beperking hebben. Fivoor realiseert daarom een samenhangend zorgaanbod bestaande uit klinische, deeltijd- en poliklinische (forensische) zorg, maar ook ambulante begeleiding voor deze doelgroep.
Weet Wat Je Kan
‘Weet Wat Je Kan’ is een voorbeeld van een behandeling. Je leert wat LVB is en hoe je er mee om kunt gaan. Je leert wat je goed kan en waar je hulp bij nodig hebt. Hierdoor werken we samen aan een goede toekomst. Je volgt deze behandeling in een groep. Tijdens de behandeling ga je in gesprek met de trainer en groepsgenoten en krijg je oefeningen die je thuis of tijdens de les kunt uitvoeren. Je komt er in deze behandeling achter dat je niet de enige bent met problemen. Samen leer je over omgaan met gevoelens, ontspannen en zelfvertrouwen. Dan kan je problemen in de toekomst voorkomen.
Teamwerk
Wij zijn ervan overtuigd dat de patiënt, met een gedegen aanpak, weer kan landen in de maatschappij. Een breed team van deskundigen leert de patiënt omgaan met zijn problemen. Daarom is een team altijd multidisciplinair samengesteld en bundelen we onder meer kennis van orthopedagogiek met kennis van verslaving, psychiatrie en sociale vaardigheden. Daardoor sluiten we zo goed mogelijk aan op iedere individuele patiënt en dat wat hij nodig heeft en werken we aan zijn (haar) sociale weerbaarheid.