Werken in de forensische en specialistische psychiatrie biedt een unieke kans om een verschil te maken in het leven van cliënten die dat het hardst nodig hebben. Annabel, begeleider bij Wier Kliniek Open, onderdeel van Behandelcentrum Wier, werkt dagelijks met psychiatrische cliënten met een lichte verstandelijke beperking en belicht de menselijke kant van haar werk. “Ik wil een veilige omgeving creëren voor mensen die dat zelf nooit hebben meegemaakt.”
Bij Wier Kliniek Open begeleidt Annabel een unieke groep mensen: cliënten met een lichte verstandelijke beperking en een psychiatrische stoornis, die voor de samenleving of voor zichzelf een gevaar vormen. “Het is juist hun kwetsbaarheid en het maatschappelijke onbegrip dat mij aanspreekt”, vertelt ze. “Door een veilige basis te bieden, kunnen deze cliënten zich ontwikkelen.” Wier Kliniek Open is een van de klinieken binnen Behandelcentrum Wier. Behandelcentrum Wier is het expertisecentrum van Fivoor waar verstandelijk gehandicaptenzorg, psychiatrie en forensische zorg samenkomen.
“De problematiek is heel uiteenlopend”, vertelt Annabel, “van stemmingsstoornissen en persoonlijkheidsstoornissen tot autisme en psychoses veroorzaakt door drugsgebruik. Altijd in combinatie met een lichte verstandelijke beperking. Wat deze doelgroep zo bijzonder maakt, is dat je ondanks hun beperking toch heel goed met ze kunt spiegelen. De uitdaging ligt in het vinden van een juiste benadering voor elke unieke cliënt.”
Intrinsieke motivatie
Annabel kijkt verder dan oppervlakkig gedrag. “Er is altijd wel een reden voor het gedrag van de cliënt, zoals het niet volgen van het behandelplan. Het is dan de kunst om erachter te komen wat de oorzaak is en de intrinsieke motivatie weer aan te wakkeren,” legt Annabel uit. “Als behandelteam kunnen we van alles bedenken, maar zolang de cliënt er niet achter staat, is het moeilijk om doelen te bereiken. Ik haal motivatie uit het onderzoeken waar de cliënt door gedreven wordt.”
Omgaan met onveilige situaties
Over de risico’s in haar werk is Annabel realistisch maar positief. “Tuurlijk brengt dit werk risico’s met zich mee of doen zich onveilige situaties voor”, vertelt ze, “maar door zelf te zorgen voor een voorspelbare en betrouwbare omgeving, creëer je al veel veiligheid. Veel incidenten ontstaan door onbegrip of onduidelijkheid, zaken die we zelf kunnen beïnvloeden.”
Orde in chaos
Structuur aanbrengen vormt de rode draad in Annabels werk. “De psychiatrie kan chaotisch zijn. Onze kunst is om daar orde in te scheppen,” legt ze uit. “We bewaken voortdurend de structuur, zorgen dat cliënten hun therapie volgen en houden de groepsdynamiek in de gaten.” Annabel heeft geleerd om successen te zien in kleine vooruitgangen. “Soms is mijn dag al geslaagd wanneer die ene cliënt om 10 uur uit bed is in plaats van om 11 uur.” Voor de cliënten kan dit al een enorme verbetering zijn van hun dagritme.
Persoonlijke groei
Annabel voelt zich helemaal op haar plek bij Wier Kliniek Open. “Het geeft enorm veel voldoening om een veilige, betrouwbare omgeving te creëren en zo bij te dragen aan de ontwikkeling van onze cliënten.” Ze benadrukt ook de kansen voor persoonlijke groei: “Hoewel ik pas ben afgestudeerd, leer ik elke dag bij. Ik ontdek steeds nieuwe dingen over mezelf en mijn vak.”
Bron: AD