Per 1 januari wordt schijnzelfstandigheid aangepakt door handhaving van de wet DBA (Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). In de zorg werden door schaarste op de arbeidsmarkt, helaas, in toenemende mate zzp’ers ingezet. Die inzet zal beperkt moeten worden en dat is goed voor de zorg. Sterker nog, Fivoor stopt per 1 januari met inhuur waar sprake is van schijnzelfstandigheid. Het is een grote verandering die zeer spannend is. Het is echter bovenal een grote kans voor zorgorganisaties.
Kans
Omdat bij meer dan 95% van de inhuur van ZZP-ers in de zorg sprake is van schijnzelfstandigheid zorgt dit op korte termijn voor veel onrust en extra druk om gaten in de roosters te voorkomen. Toch geloven wij dat de pijn op korte termijn een zegen zal blijken op langere termijn. Wij zien het als een kans. We krijgen immers een level-playing field en geen scheve gezichten meer bij vaste medewerkers die de zzp’er meer ziet verdienen, niet volwaardig mee ziet doen en voornamelijk op voorkeursuren ziet werken. Tegelijkertijd is het ook een kans voor verbetering van de kwaliteit van het zorgproces rond de patiënt.
Vast, flexibel en met pensioen
In plaats van te focussen op de nadelen nu de inzet van zzp’ers wordt beperkt, kunnen zorgorganisaties dit moment beter aangrijpen om een werkcultuur te creëren die vaste medewerkers boeit en bindt. We kunnen de hogere tarieven van de zzp’ers niet matchen maar we moeten wel snel stappen maken in ‘moderner werkgeverschap’. Dit is de tijd om meer vaste medewerkers aan te trekken door een veel flexibeler werkgever te zijn die beter aansluit bij de levensomstandigheden of levensfase van de zorgprofessional. Door meer flexibiliteit te bieden in werktijden, werkplekken en roosterplanning kunnen we de voordelen van het zzp-schap mogelijk maken binnen een vaste aanstelling. Daarnaast zijn er tal van ontwikkelmogelijkheden binnen de instellingen en een goede pensioenregeling.
Aan de slag
We moeten echt aan de slag. Als we goed luisteren naar de behoeften van zorgprofessionals en de mogelijkheden van parttime werk, flexibele roosters, loopbaanperspectief en dergelijke bieden, dan kunnen we vaste dienstverbanden (bijna) net zo aantrekkelijk maken als freelance werk.
Wij roepen alle zorgprofessionals op die nu als zzp-er werkzaam zijn om in dienst te komen en roepen alle zorgorganisaties op om zich te richten op meer innovatief en flexibel werkgeverschap. Laten we de wet DBA niet zien als een hindernis, maar als een kans om onze sector te vernieuwen, te verbeteren en te vitaliseren. Zo bouwen we samen aan toekomstbestendige en vooral betere zorg met betrokken, tevreden en gezonde medewerkers die zich langdurig aan onze organisaties willen verbinden. Wij zijn er mee aan de slag. U ook?
Jeroen Gast
lid raad van bestuur Fivoor
Dit bericht is mede namens:
Anita Wydoodt, voorzitter raad van bestuur Parnassia Groep
Arjan Theil, lid raad van bestuur GGZ Centraal
Iris Bandhoe, bestuurder GGZ Delfland
Jos Brinkmann, bestuurder GGZ NHN
Sam Schoch, voorzitter raad van bestuur Rivierduinen
Stefan de Kort, lid raad van bestuur Altrecht