Bij de AFZ Rotterdam (Afdeling Forensische Zorg) behandelen wij mensen die een achtergrond hebben met justitie, verslaving en andere psychiatrische ziektebeelden. De behandeling vindt plaats binnen een forensische zorgtitel of een zorgmachtiging. De behandeling richt zich op de patiënt veilig en succesvol terug te laten keren in de maatschappij.
Over AFZ Rotterdam
De AFZ Rotterdam zit aan de Albrandswaardsedijk in Poortugaal (vlak bij Rotterdam) en heeft plek voor 25 patiënten. De AFZ is een beveiligde kliniek, niveau 1. De kliniek heeft twee behandelafdelingen: een afdeling voor detoxificatie en een afdeling voor langdurige behandeling. Patiënten kunnen wel op de andere afdeling komen, maar behandeling en groepsmomenten vinden plaats op de eigen afdeling.
Behandeling
Behandeling
De behandeling bij de AFZ Rotterdam richt zich op het veilig en succesvol laten terugkeren van een patiënt in de maatschappij.
Langdurige behandeling
Op de afdeling langdurige behandeling is de gemiddelde behandelduur 3 maanden tot 1 jaar. De behandeling bevat een aantal basisonderdelen. Daarnaast is de behandeling is voor iedereen verschillend, omdat het aanbod op basis van de aanwezige problematiek en de eigen behandeldoelstellingen van de patiënt samengesteld wordt. De behandeling bestaat uit diverse onderdelen zoals individuele- of groepsgesprekken, trainingen of medicatie. Het opbouwen van dagbesteding, vrijwilligerswerk, betaald werk en verlof is onderdeel van de behandeling. Ook is er toegang tot maatschappelijk werk, een huisarts, psychiater en psycholoog. Binnen de behandeling is er een samenwerking met de toezichthouder reclassering.
Detoxificatie
Op de afdeling voor detoxificatie is het doel voornamelijk detoxificeren en stabiliseren. Patiënten verblijven hier met een indicatie voor maximaal 7 weken. We bieden dagstructuur. Daarnaast krijgen de patiënten modules en groepsmomenten die met praktische handvatten met betrekking tot het omgaan met verslaving en bijkomende problemen. De toezichthouder reclassering en ambulante hulpverleners zijn leidend in het traject. De kliniek kan gezien worden als een middel in een langdurig, ambulant traject. Het streven is dat het natraject en de doelen van opname bij start bekend zijn. Er is toegang tot een huisarts, psychiater, maatschappelijk werk en een psycholoog.
Voorzieningen
Elke patiënt heeft een éénpersoonskamer met een bed, kledingkast, tafel met stoel, wastafel en een televisie. Het sanitair is met een aantal kamers gedeeld. De twee behandelafdelingen hebben een eigen huiskamer met keuken en een gezamenlijke tuin. In de huisregels staat wat de gang van zaken is op de afdeling. Er is een inpandige sportruimte aanwezig, waar men onder begeleiding kan sporten. Voor spoedeisende tandartszorg kan de patiënt terecht bij de medische dienst van Fivoor.
Bezoek
Er is op vaste tijden de mogelijkheid om bezoek te ontvangen. Dit betreft in principe eerstelijns bezoek en de aanvraag voor bezoek wordt multidisciplinair beoordeeld. Wanneer iemand voor het eerst op bezoek komt, wordt dit bezoek gescreend door de betrokken persoonlijk begeleider of behandelaar. Bezoek vindt plaats in de moduleruimte of de huiskamer. Bezoekers moeten zich aan de bezoekregels en afspraken houden en meewerken aan een blaas- en tassencontrole om de kliniek binnen te komen. Bezoek is na goedkeuring mogelijk op woensdag van 19:00-20:30 uur en op zaterdag en zondag van 13:00-14:30 uur.
Naasten
Wanneer de patiënt dit wenst onderhouden wij contact met een naaste of betrokken contactpersoon. Deze persoon wordt ook uitgenodigd voor gesprekken waarin bijvoorbeeld het behandelplan besproken wordt.
Verlof
De behandeling richt zich op het veilig en succesvol terugkeren van een patiënt in de maatschappij. Verlof is daarom een belangrijk onderdeel van de behandeling. Het verlof wordt gefaseerd opgebouwd. Er wordt gestart met begeleid verlof. Wanneer alles goed verloopt, breiden we het verlof steeds verder uit. De overgang naar een volgende fase wordt altijd besproken in multidisciplinair overleg, om zeker te weten dat de patiënt toe is aan de volgende stap.
Opname
Een behandeling kan alleen gestart worden op verzoek van een verwijzer.
Omwonenden Poortugaal
Voor de omwonenden van de klinieken in Poortugaal, is er een aparte webpagina ingericht met relevante informatie.
Onderdeel van zorgdomein 'Overige Forensische Zorg' (OFZ)
In de zorgketen die Fivoor biedt, verzorgt OFZ klinische behandelingen. We hebben 6 beveiligde forensische klinieken, verdeeld over de regio’s Den Haag (FPA), Rotterdam (FPA, FPK, FVK en AFZ) en Utrecht (FPA). Hier behandelen we vrijwel alle psychiatrische stoornissen en problematieken.
Medewerkers van OFZ zijn échte contactmakers. Met een open en onbevangen blik zien wij de mens achter de patiënt. Wij zoeken voortdurend naar verbinding en geloven dat iedereen recht heeft op aandacht en zorg. Daarin geven we niet snel op, we denken in oplossingen. We zijn een team en geloven in de kracht van samen. Dát maakt ons wendbaar en weerbaar en houdt ons elke dag scherp. Samen bouwen we stap voor stap aan een nieuwe en veilige toekomst. Voor patiënt en samenleving.
Werken bij OFZ
Heb je een open blik, ben je empathisch, wendbaar, weerbaar en een echte teamspeler? Dan is werken bij Fivoor-OFZ echt iets voor jou! Je vindt de openstaande vacatures op www.werkenbijfivoor.nl.