GZ-psycholoog i.o. tot specialist (GIOS) Patricia van Reekum van FPC de Kijvelanden ziet er toekomst in, een VR-bril inzetten als vast onderdeel van de behandeling bij tbs-patiënten. Tijdens het Lustrumcongres van de Vereniging van TBS advocaten op 24 juni sprak zij onder andere over deze mooie techniek en het wetenschappelijk onderzoek dat zij hiernaar verricht.
Het thema van het Lustrumcongres van de Vereniging van TBS advocaten was ‘Voortgang in behandeling’. Dagvoorzitter Wim Anker opent de dag, waarna er diverse sprekers uit het veld hun verhaal deden. Een tbs-strafrechtadvocaat, iemand van de Reclassering maar ook een nabestaande en ex-tbs patiënten spraken over actuele thema’s in de tbs.
Patricia zet uiteen dat tbs-behandelingen complex zijn en daarom vaak lang duren. “Het behandelen van een tbs-patiënt is een mooi vak, waarbij de mens achter het delict wordt gezien, maar het is ook een lastig vak.” Het ontstaan van de problematiek begint bij veel patiënten al met vroegkinderlijke trauma’s. Daarbij benoemt Patricia een aantal knelpunten in de tbs-behandeling maar ook oplossingen voor problemen die zich in de praktijk voordoen.
Inzet VR-bril bij behandeling tbs-patiënten
Patricia van Reekum is als GZ-psycholoog i.o. tot specialist (GIOS) verbonden aan FPC de Kijvelanden en is van plan om de VR-bril vaker in te gaan zetten bij behandelingen ter vermindering van agressie.
Sinds 2018 wordt er VR-behandeling voor agressie in diverse FPC’s toegepast. FPC de Kijvelanden heeft destijds ook meegedaan aan een landelijk onderzoek naar de inzet van VR bij agressie. De komende periode worden er meerdere behandelaren bij FPC de Kijvelanden getraind in VR-behandeling bij agressie. De apparatuur wordt geleverd door CleVR, die expert zijn op het gebied van VR-toepassingen.
Wetenschappelijk onderzoek
Patricia doet op dit moment wetenschappelijk onderzoek naar VR-behandeling specifiek bij patiënten met een lichte verstandelijke beperking in een FPC. Het is een aangepast protocol, mede ontworpen door Cosis (hulpverleningsorganisatie voor patiënten met een lichte verstandelijke beperking). “Onze hypothese is dat VR behandeling aanslaat bij patiënten met een lichte verstandelijke beperking, omdat zij beter leren van ‘doen’ in plaats van ‘praten over’. Daarbij biedt VR de mogelijkheid om sociale situaties op een veilige manier binnen de muren van een tbs-kliniek te oefenen. Als laatste heeft nieuwe technologie vaak een bepaalde aantrekkingskracht waar patiënten snel voor open staan.”
De eerste patiënten met een lichte verstandelijke beperking komen naar verwachting eind 2022 in aanmerking voor behandeling met een VR-bril.