De AC heeft een relevante functie bij het onderzoeken van mogelijkheden voor het toeleiden naar werk en het evalueren van het functioneren van de patiënt op de externe werkplek e/o dagbesteding. Hiermee is de AC belangrijk bij het opbouwen van beschermende factoren zoals werk en draagt hij/zij ook bij op het gebied van het ontwikkelen van levensdoelen en behandelmotivatie.
- Avond- Nacht- en Weekend-hoofd (ANW)
Het ANW is verpleegkundige en stuurt het werk en de werkprocessen op de afdelingen aan en voert waar nodig zelf verzorging, verpleging en begeleiding van patiënten op de zorgafdelingen uit in de avond- nacht- en weekend-uren. Het ANW is als dienstdoende/regievoerder een essentiële schakel in de risico-gestuurde zorg buiten kantooruren in samenwerking met de psychiatrische en directionele achterwacht.
De BR neemt de CR veel administratieve lasten uit handen, wat de efficiëntie en effectieve inzet van de CR ten goede komt. De BR heeft daarnaast diagnostische taken in de vorm van risicotaxatie en het opstellen van delictanalyses. Relevante informatie hiervoor wordt opgebouwd door te participeren in de voortgangsbespreking/behandelplanbesprekingen (VGB/BB) en het opdoen van dossierkennis.
- Dagbesteding – werken, leren en sport (WL&S)
Medewerkers WL&S bieden dagbesteding in de vorm van arbeid, opleiding, beweging en kliniekbrede activiteiten. Daarmee wordt ingezet op zelfzorg, dagstructuur, vrijetijdsbesteding, arbeidsvaardigheden, verhogen van motivatie en ontwikkelen van levensdoelen en dragen zij sterk bij aan het opbouwen van beschermende factoren en het faciliteren van een prettig en veilig leefklimaat. Ook in de behandeling hebben zij daarmee een belangrijke rol.
- Extramuraal forensisch medewerker/Extramuraal forensisch team (EFM/EFT)
De EFM is betrokken bij de behandeling (ondersteunen en uitoefenen van toezicht) van patiënten in de extramurale fase. De EFM volgt patiënten die buiten de kliniek verblijven intensief en vormt hierbij als het ware de ogen en oren voor de CR/TM PZ en psychiater. Er is zowel een EFT met EFM vanuit Fivoor Resocialisatie De Blink als voor de patiënten die niet via De Blink resocialiseren.
- Geestelijk verzorger (GV)
De GV heeft binnen de kliniek een belangrijke rol op het gebied van zingeving en geloofsbelijdenis. De GV ondersteunt patiënten, is gericht op verbinding maken en versterken en is daarmee stabiliserend, waarmee tevens een bijdrage wordt geleverd aan de relationele veiligheid. Deze functie is een voorwaarde binnen de Beginselenwet en moet voldoen aan de eisen van het Ministerie J&V.
- Maatschappelijk werker (MW)
De MW heeft een belangrijke functie in het helpen opbouwen van beschermende factoren. De MW is betrokken bij financieel beheer. De MW stelt een financieel plan op met de patiënt en ondersteunt de afdelingsstaf bij de uitvoer hiervan en bij het budgetbeheer. Daarnaast screent de MW (nieuwe) netwerkleden van wie de patiënt bezoek of telefoon wil ontvangen. Ook is de MW betrokken bij netwerkgesprekken om het prosociale steunsysteem, inclusief de eventuele relatie van de patiënt, meer bij de behandeling te betrekken en/of meer zicht te krijgen op niet-prosociale netwerkleden en te onderzoeken wat mogelijk is in het verstevigen van het netwerk. In toenemende mate heeft de MW een rol in het faciliteren van herstelbemiddeling in relatie tot (nabestaanden van) het slachtoffer.
De MD bestaat uit verpleegkundigen die somatische zorg leveren, in samenwerking en afstemming met de afdelingen, verpleegkundig groepsleiders en medisch specialisten (psychiater, huisarts, internist etc.). Ook heeft de MD een rol in de urinedrugsscreeningen (UDS).