Onze patiënten vormen door hun gedrag vaak een risico voor zichzelf of voor anderen. Voor zichzelf vormen ze een risico door het vertonen van crisisgedrag zoals suïcidaliteit, zelfbeschadiging en gevaarlijke thrillseeking. Hierdoor riskeren zij (verdere) maatschappelijke achteruitgang. Voor anderen vormen de patiënten een risico door delictgedrag zoals fysieke agressie, bedreiging of andere vormen van verbale agressie, seksuele agressie en vermogensdelicten.
Beter meedoen in de maatschappij
De gedragsproblemen van onze patiënten komen voort uit een psychiatrisch toestandsbeeld (psychose, depressie, manie) en andere vormen van psychiatrische problematiek zoals verslaving, leerproblemen, ontwikkelingsstoornissen, verstandelijke beperking, trauma en persoonlijkheidsproblematiek.
Ons belangrijkste behandeldoel is het risico op delictgedrag verminderen en daarmee de weg naar herstel verbeteren. Onze primaire uitkomstmaat (maat voor succes in behandelen) is het verlagen van het risico voor anderen. De secundaire uitkomstmaat is het verhogen van het herstel. Verlaging van het recidive risico en het verhogen van de mate van herstel zijn niet onafhankelijk van elkaar: als je beter mee doet in de maatschappij, is de kans op terugval in delictgedrag kleiner en als je minder delictgedrag vertoont, doe je beter mee in de maatschappij.
Voor onze patiënten, bij wie wij hebben vastgesteld en vastgelegd in het dossier dat er geen sprake is van een forensisch risico, is herstel de primaire uitkomstmaat. Op het intranet van Fivoor staat voor Fivoor medewerkers meer informatie over risico gestuurde zorg.
De belangrijkste begrippen van risico gestuurde zorg in domein Ambulant zijn: