triangle
Nieuws / Wier+ (FPA)

Berichtgeving in de media n.a.v. gebeurtenis patiënt Wier

Momenteel verschijnen er berichten in de landelijke media (RTL Nieuws, AD, Telegraaf) over Fivoor naar aanleiding van een gebeurtenis met een patiënt van Wier+ in Den Dolder afgelopen weekend. Onderstaand schetsen we wat er gebeurd is.

In de nacht van zaterdag 1 op zondag 2 juni heeft Wier (onderdeel van Fivoor in Den Dolder) een patiënt noodgedwongen moeten laten vertrekken omdat hij niet langer in de kliniek wilde blijven. De patiënt verblijft in de kliniek als onderdeel van een voorwaardelijke straf, onder een wetsartikel (14A) waarbij er geen juridisch kader is om iemand verplicht vast te houden. Er heeft overleg plaatsgevonden met de Reclassering waarbij de patiënt erop is gewezen dat hij zich aan de voorwaarde moet houden om zich in de kliniek te laten behandelen. Om 2.30 uur is de patiënt uiteindelijk toch vertrokken. Deze is toen vermoedelijk naar een slijterij in Den Dolder gegaan, heeft een ruit ingegooid en heeft drank gestolen. Hierop is de politie uitgerukt met meerdere politieauto’s. De patiënt heeft zich om 3.15 uur zelf weer gemeld bij Wier, waarna hij is aangehouden door de politie. Hij is nu in verzekerde bewaring. Het is niet bekend of en wanneer de patiënt terugkeert naar Wier. Ook moet bekeken worden welke gevolgen zijn inbraak heeft voor zijn behandeling en voorwaardelijke straf, dat is aan het Openbaar Ministerie. Over de (delict)achtergrond van de patiënt kunnen we niks zeggen, behalve dat de behandelaars – gezien deze achtergrond – zijn actie bij de slijterij niet zagen aankomen.

Wier is onderdeel van Fivoor BV en is een gespecialiseerd centrum voor observatie, diagnostiek en behandeling voor mensen met lichte verstandelijke beperking, gedragsproblemen en/of psychiatrische aandoeningen. De behandeling vindt zowel ambulant als klinisch plaats en richt zich op patiënten binnen een vrijwillig, civielrechtelijk of strafrechtelijk kader. 70% van de patiënten wordt behandeld vanuit de Wet Langdurige Zorg, deze patiënten hebben geen strafrechtelijk kader. 30% van de patiënten heeft een strafrechtelijke titel. Delicten van patiënten met strafrechtelijke titel lopen uiteen van huisvredebreuk en bedreiging tot mishandeling en brandstichting. De behandeling van patiënten heeft weliswaar niet altijd een dwingend karakter, maar is ook niet vrijblijvend.

Fivoor en de behandelaars van betrokken patiënt nemen het voorval serieus en vinden het heel vervelend dat dit gebeurd is. Het voorval wordt dan ook geëvalueerd om ervan te leren voor de toekomst.